MESEblog

"Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." / Exupéry/

Friss topikok

http://magyarmandarin.blog.hu/

A teás kancsó

2010.04.20. 22:43 - SEHEREZÁDÉ

 A teás kancsó 

-  Mamácska, ma is főzhetek teát abban a piros teás kancsóban?- kérdezte izgatottan Bence. Tudod, mikor abban készül a tea, sokkal finomabb az íze.

-  Majd én felforralom a vizet, te pedig vedd elő a teát és a mézet a szekrényből.

Hallottál már a teás kancsó történetéről?

-  Nem emlékszem rá nagymama. Meséld el nekem!

-  Amíg a tea elkészül ülj csak ide mellém, mesélek neked.

 

 

 

 

 Sok-sok évvel ez előtt, mikor a Földet még nem burkolták országutak, járdák, mikor az emberek még hittek a király szavának, akkor éltek mesém szereplői. Történt egyszer, hogy almát terem ország királylánya a palota udvarán játszadozott kiskutyájával. Miközben kergetőztek az egyik almafa törzse mögül előugrott egy anyó, és így szólt a királylányhoz:

-  Jaj, kedves királylány! Úgy elfáradtam a hosszú út alatt, mindjárt szomjan halok. Tudnál nekem egy korty italt hozni?

-  Egyet se félj anyóka, apám a király kedvenc itala a tea, ezért minden órában egy hordó teát főzet. Gazdagnak, szegénynek is jut belőle. Várj egy pillanatot, máris hozom!

- Jótett helyébe jót várj kis királylány. Most adok neked egy varázs erejű teás kancsót. Ha majd eljön az ideje ezzel próbára teheted a férfi szíveket, ugyanis ebben a kancsóban olyan ízletes teát készíthetsz, amilyet még kedves király apád sem ivott. Azonban ilyen teát csak egy igaz szívű férfi képes főzni, a többiek teája ihatatlan lesz.

- Köszönöm anyóka- mondta a királylány és a szobájába futott a piros kancsóval.

 

Teltek múltak az évek és a kis királylány felcseperedett, már régen elfelejtkezett a piros ajándékról és az anyóról. Édesapja egy ideje nézegette a szomszédos ország főméltóságait, kihez is adhatná feleségül lányát. Nehéz dolga volt ám a királynak, hiszen a szomszédos országok urai mind önzőek és meggondolatlanok voltak. A király pedig a legjobbat akarta lányának. Ám a királylánynak eszébe jutott a piros kancsó.

Rögvest elő is hozatta azt kedves szolgálójával. Amíg a kancsó megérkezett elmesélte gyermekkori történetét apjának.

A király nagyon elcsodálkozott, de mivel nem tudott választani a kérők közül, így engedte, hogy  a királylány játéka döntsön. Azonban hiába próbálkozott sok száz férfi, egyik sem tudta  ízletesre megfőzni a teát. Próbálták tejjel, tej nélkül, citrommal, citrom nélkül, édesítőszerrel, mézzel, kevés vagy sok cukorral, nagy csészébe, kispohárba, ám a tea csak nem akart finomra elkészülni. A király már kezdett türelmetlenkedni, de lánya csitította, bízott az anyóka tanácsában.

Már több hét is eltelt, és rengeteg hordó forralt vizet elpazaroltak. A kérők száma is megfogyatkozott, a gazdag főurak mind lemondtak a királylány kezéről, mígnem kopogtatott a király kapuján a városi kocsmáros fia.

-         Kedves király uram, egy életem, egy halálom, én ezt a próbát kiállom- mondta a fiú.

A király ránézett leányára, aki mosolyogva várta az újabb teát.

-         Jól van fiam, láss neki!- vetette oda a király, aki már nem bízott abban, hogy valaha is megtalálhatná lányának az ideális párt.

-         Király uram, hogyan szereti inni a teát?- kérdezte meg minden idegesség nélkül a fiú.

-         A sokáig áztatott fekete tea, kevés citrommal és három kiskanál cukorral a kedvencem.

A legénynek sem kellett több, rögvest neki látott a tea elkészítéséhez. Mindent úgy csinált, ahogyan a király mondta. Negyed óra múlva el is készült a forró ital. A fiú kitöltötte egy díszes pohárba és a királynak adta. A király pedig unottan belekortyolt a teába. Lett ám meglepetés, a király egy újabb pohárral is kért a teából és háromszor is megnyalta a szája szélét az édeskés tea után.

-         Édes fiam, én még ilyen jó teát már évek óta nem ittam!- kiáltott fel boldogan a király. Mit csináltál, amit a többiek nem?

-         Kedves király uram, csak megkérdeztem, hogyan szereti a teát. Odafigyeltem a kívánságára. Ezt jó apámtól tanultam, aki már annyi vendégnek tett a kedvére.

-         A titok nyitja a figyelem. – mondta mosolyogva a királylány, akinek már a kapuban megtetszett a kocsmáros fia.

-         Gyermekeim, legyetek egymásiéi! Ásó, kapa, nagyharang se válasszon el benneteket.- mondta a király és töltött még egyet a teából.

 

-         Hallod Bence, készen is van a teád, már sípol a teaforraló.- dünnyögte nagymama unokájának, aki még mindig a piros kancsót nézte.

-         Lehet, hogy ez a kanna is varázserejű, nagymama?

-         Az csak rajtad múlik kisfiam. – mondta a mamácska, és mindkettőjüknek töltött egy- egy pohárkával a gőzölgő finomságból.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://melone.blog.hu/api/trackback/id/tr441938495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása