MESEblog

"Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." / Exupéry/

Friss topikok

http://magyarmandarin.blog.hu/

Magyar kultúra napja

2010.01.24. 18:13 - SEHEREZÁDÉ

Címkék: programok magyar kultúra napja

 

A Magyar Kultúra napja 2010-ben
Mivel ünnepeltünk?
 
A magyar kultúra napja nem tartozik a piros betűs ünnepeink közé, ám mégis nemesebb, mint a naptárban szereplő többi emléknap. A naptárat nézegetve látom, hogy ma már csak annak nincs külön emléknapja, aminek nem akartak tartani. Található kiemelt nap a rejtvényfejtőknek, a feltalálóknak, a tiszta élővilágnak, a biztonságos internetnek, a méheknek, a szellemi tulajdonnak. Január 22-e feladata, hogy emlékeztesse a magyarokat azokra a tárgyi és szellemi értékekre, melyeket méltán érezhetünk magunkénak.
  
 
Forrás: nlc.hu
A dátum napján 1823-ban fejezte be Kölcsey Ferenc  a Himnuszt. Ennek apropójából ünnepelünk 1989 január 22-e óta. 2010-ben ez az évforduló azért is érdekes lehet, hiszen idén Európa kulturális fővárosa Pécs (Essen és Istambul mellett) . Vegyük sorra  a teljesség igénye nélkül, hogy 2010-ben mivel emlékeztünk a magyar kultúrára.
Szeged városa a magyar kultúra napját egy négynapos rendezvénysorozattal ünnepelte, melyben szerepet kapott egy hungaricum konferencia, egy jótékonysági est és egy díjátadó is, amelynek kísérőprogramjaként három napon át tartott egy kiállítás és bemutató a szegedi kistérség ősi szakmáinak ma élő jeles mesterei segítségével, vásári hangulatot varázsolva a Megyeháza aulájába. A Somogyi Könyvtárban január 22-én nyílt kiállítás tanuljunk egymástól, hogy minél jobban taníthassunk címmel. A tárlat az oktatás történetét és a pedagógia díjait veszi sorba.
Pécsett Hiler István oktatási és kulturális miniszter kitüntetésben részesítette azokat az intézményvezetőket, művészeket és pedagógusokat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak Pécs kulturális életében. A díjátadót hangverseny követte, melyen Beethoven Hármasversenye hangzott el a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete, a Pannon Filharmonikusok előadásában. Az ünnepi műsorban közreműködött Jandó Jenő zongoraművész, Kelemen Barnabás hegedűművész, valamint Várdai István csellóművész. Az emléknapon nyitották meg a városban szliveni Képzőművészeti Galéria Keresztény művészet című ikongyűjteményét fetáró kiállítást is a Cella Septichora Látogatóközpontban.
Szatmárcsekén, abban a faluban, ahol Kölcsey befejezte a Himnuszt az ünneplést a református templomban tartották, ahol Jankovics Marcell filmrendező emlékbeszédet tartott, Csík Sándor színművész elszavalta a Himnuszt, majd a mátészalkai zenebarátok kórusa énelekt.
Budapesten a Bárka Színházban a nemrég elhunyt Cseh Tamásra elmkékeztek. Az évfordulón kiállítás nyílt a művész festményeiből, rajzaiból. Az Uránia moziban ingyenes vetítésekkel várták 22-e délutántól másnap reggelig a közönséget. A Polgárok Házában Benedek Elek, a híres mesemondó, lapszerkesztő, közéleti személyiség előtt tisztelegnek verses esttel születése - tavaly ünnepelt - 150. évfordulója alkalmából. A Duna Televízió a magyar kultúra napján indítja útjára új sorozatát, amely a magyar művészeti élet egykor tiltott zónájába kalauzolja a nézőket. Az Indexre téve című műsor stúdióbeszélgetések, filmbejátszások segítségével idézi fel a rendszerváltás előtt betiltott műalkotások és alkotóik sorsát, arra is keresve a választ, hogy ki lehet-e törölni a kulturális emlékezetből bizonyos darabokat.
 
   
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://melone.blog.hu/api/trackback/id/tr331698553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása